9. Uusi hevonen

”Karla tuutko auttamaan?” Jassun ääni kuului jostain käytävältä. Laskin käsissäni olleen talikon nojaamaan Dellan karsinan etuseinää ja pujottelin itseni kottareiden ohitse käytävälle ja suuntasin pihalle selvittämään missä Jassu kaipasi apuani. Astuessani ulos tallista näin että pihalle oli juuri saapumassa auto ja traileri.

”Uus yksäri?” kysyin pysähtyessäni pomoni viereen. 
”Tuntihevonen. Torihevos ruuna Tegur.” Jassu vastasi jättäen lauseensa kesken, auton juuri pysähtyessä ja kuljettajan noustessa ulos. Seurasin naista pari askelta jäljessä vetäen uudelleen ruskeita roecklereitani käsiini ja kunhan Jassu ja kuljettaja olivat saaneet paperiasiat selvitettyä, autoin salpojen avaamisessa, ennen kuin kiersin trailerin pikkuovelle ja pujahdin sisään.

Kopissa minua odotti ruunikko tähtipää, joka näytti todella isolta. 
”Onko Karla valmista?” kuulin jostain ruunan takaa. 
”Joo, avaa vaan!” huikkasin samalla kun pujotin narun kulkemaan puomin alitse. 
”Okei, tulkaa vaan.” Jassu ilmoitti ja annoin ruunalle merkin lähteä peruuttamaan. Ruunan peruutettua sen verran että mahduin itsekkin puomin alitse, pujahdin samalle puolelle hevosen kanssa ja peruutin sen lopunkin pois kopista. Kääntäessäni ruunan pihamaalle, se nosti päänsä ylös ja katseli korvat hörössä ympärilleen tutkien uteliaana maisemia. Jassu irrotteli kuljetussuojat ruunan jaloista tutkittuaan ensin hieman kauempaa uusinta ostostaan.

”Mikä tän nimi muutes on?” kysyin olkani ylitse takanani seisovalta Jassulta. 
”Tegur 2784, mutta sen lempinimi on Tegur. Ootas mä nappaan siitä vielä kuvan Shelyn sivuille ja someen niin viedään se sitten tarhaan.”

Tegurista oli helppo saada edustava kuva sen ollessa tutkimassa uteliaana ympäristöään. Lopulta lähdimme viemään hevosta tarhaan ja koko matkan ruuna tutki uutta ympäristöään korvat hörössä, välillä höristen muille hevosille vastaukseksi. Kaikki tallin vanhoista hevosista ihmettelivät uutta tulijaa ja olihan ruuna kuitenkin suurinta osaa tallin hevosista isompi ja vain muutama hevonen oli samassa kokoluokassa ruunan kanssa.

Kääntäessäni Tegurin tarhaansa antoi se minun rauhassa irrottaa narun riimusta, ennen kuin kääntyi ympäri ja lähti turpa melkein maata viistäen tutkimaan uusia hajuja. Seurasimme Jassun kanssa ruunan menoa jonkin aikaa, ja paikalle saapui myös muutamia muita tallilaisia ihmettelemään uutta ruunaa. Vaikka Teguria ja sen kotiutumista olisi voinut katsella vaikka miten pitkään, odotti tallissa edelleen siivottavia karsinoita joten pahoitellen lähdin jatkamaan siivoamista ja muita aamutallin töitä.

Kommentit

Suositut tekstit